Vietnamesiska vårrullar


8 portioner:

8 blad av torkat rispapper
ca 40 st. räkor (av 1/2 räkor med skal)
30 – 40 g torkade mungbönsnudlar
16 färska blad av thailändsk basilika
3 dl (30g) färska korianderblad
1 medelstor morot, skuren i korta tunna strimlor
Rivet skal av 2 lime
40 ml söt chilisås

Dippsås:
1 dl kallt vatten
1 tsk socker
0,5 dl fisksås
4 tsk vit vinäger
1 liten röd chili, finhackad
4 tsk hackade färska korianderblad- och stjälkar

Tillagning:

1. Häll kallvattnet i en liten bunke, häll i sockret och rör tills det löst upp sig. Rör ner fisksås,
vinäger, chili, korianderblad- och stjälkar.

2. Koka två liter vatten i en kastrull. Ta kastrullen från värmen, lägg nudlarna i vattnet i
10 min. Låt nudlarna rinna av men spara vattnet!

3. Doppa ett torkat rispapper i vattnet tills det mjuknar och lägg det på en skärbräda.
Lägg 4-5 räkor sida vid sida mitt på rispapperet, lägg två basilikablad ovanpå,
tillsammans med lite koriander, några morotsstrimlor, lite limeskal och några nudlar.
Ös över lite chilisås.

4. Platta till fyllningen genom att trycka ihop den lite. Vik ihop från höger och vänster mot
mitten, över fyllningen, rulla ihop till ett paket. Lägg paketet med skarven neråt på ett
serveringsfat. Lägg en blöt handduk ovanpå så att paketet inte torkar. Fortsätt med de
andra rispapperen och resten av ingredienserna. (Paketen måste hållas fuktiga, annars
blir det spröda).
Servera med dippsåsen och lite extra chilisås.

AM_logotyp

 

Print Friendly